Nyitólap                    Belépés                    Rólunk                    Kapcsolat 

KURZUSOK
Tudj meg többet a pénzügyekről!

Külpolitikai beszélgetések

Pénzügyi ismeretek középiskolásoknak

Amit hasznos tudni a gazdasági versenyről

Konferencia a napon belüli elszámolás bevezetéséről

Versenypolitikai beszélgetések

Vitafórum-sorozat közpolitikáinkról

Versenykultúra középiskolásoknak

Gazdaságról és pénzügyekről középiskolásoknak

LETÖLTÉSEK
Letölthető előadások

Vitafórum-sorozat közpolitikáinkról 

Beszélgetni kell!

 

A Magyar Közgazdasági Társaság Beszélgetni kell! címmel tízrészes interaktív, internet-televíziós közpolitikai vitafórum-sorozatot szervezett 2009 októbere és 2010 júniusa között a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázati támogatásával. A vitafórumok olyan fontos témákat dolgoztak fel, mint a foglalkoztatás és a foglalkoztathatóság növelésének lehetséges irányai, a hazai közlekedési rendszerek fenntarthatósága, az energiafüggőség kérdésköre vagy éppen a szociális piacgazdaság jövője és határai.

 

 

1. vitafórum: Szükség van-e országstratégiára, és ha igen, milyenre?

Előadók: Kádár Béla akadémikus, a nemzetközi gazdasági kapcsolatok volt minisztere, a Magyar Közgazdasági Társaság örökös tiszteletbeli elnöke; Baráth Etele címzetes egyetemi tanár, volt Európa-ügyi miniszter és Báger Gusztáv egyetemi tanár, az Állami Számvevőszék tudományos főtanácsadója. Vitavezető: Halm Tamás, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára.

 

2. vitafórum: A foglalkoztatás és a foglalkoztathatóság növelésének lehetséges irányai  

Előadók: Munkácsy Ferenc, a Munkaügyi Szemle főszerkesztője, az MKT Foglalkoztatási Szakosztályának elnöke; Pulay Gyula, az Állami Számvevőszék Kutató Intézetének főigazgatója és Rolek Ferenc, a Budapest Bank vezérigazgató-helyettese, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke. Vitavezető: Halm Tamás, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára. 

 

3. vitafórum: Merre tovább, lisszaboni stratégia?  

Előadók: Ágh Attila, a politikatudományok doktora; Halmai Péter közgazdász, az MTA doktora és Kovács István Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség korábbi, a magyar lisszaboni stratégiáért is felelős elnökhelyettese. Vitavezető: Halm Tamás, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára. 

 

4. vitafórum: Az oktatás reformjának lehetséges irányai  

Előadók: Csapó Benő, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének professzora; Szilágyi János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési igazgatója és Garai László gazdaságpszichológus, egyetemi tanár, az MTA doktora. Vitavezető: Halm Tamás, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára. 

 

5. vitafórum: A közlekedési rendszerek fenntarthatósága és fenntarthatatlansága  

Előadók: Antal Dániel közlekedési szakértő, az ITCB Consulting ügyvezetője, a Magyar Vasúti Hivatal korábbi elnöke; Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa és Ruppert László, a Közlekedéstudományi Intézet ügyvezetője, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium korábbi közlekedési helyettes államtitkára. Vitavezető: Halm Tamás, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára. 

 

6. vitafórum: Kutatás, fejlesztés, innováció

Előadók: Török Ádám akadémikus, egyetemi tanár, a Magyar Közgazdasági Társaság alelnöke, Horváth Gyula egyetemi tanár, az MTA Regionális Kutatások Központjának főigazgatója és Balogh Tamás, a Polinvent Kft. műszaki igazgatója. Vitavezető: Halm Tamás, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára.

 

7. vitafórum: Függés és függetlenség az energetikában

Előadók: Bakács István, az E.ON Hungária Zrt. Igazgatóságának tagja, Felsmann Balázs, a Force Motrice Zrt. partnere, korábbi energetikai szakállamtitkár és Lontay Zoltán, a Magyar Energiahatékonysági Társaság elnöke. Vitavezető: Halm Tamás, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára.

 

8. vitafórum: A szociális piacgazdaság határai

Előadók: Herczog Mária, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság tagja, az Eszterházy Károly Főiskola egyetemi docense, a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület elnöke, Adler Judit, a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője, az MKT Foglalkoztatási Szakosztályának elnökségi tagja, valamint Simonovits András, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa. Vitavezető: Halm Tamás, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára.

 

9. vitafórum: Fejlesztéspolitika, uniós források

Előadók: Balás Gábor, a PPH Értékelő Kft. ügyvezetője, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség korábbi főosztályvezetője, Kovács István Vilmos, az NFÜ korábbi tervezésért felelős elnökhelyettese, valamint Lukács András, a Levegő Munkacsoport Egyesület elnöke. Vitavezető: Halm Tamás, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára.

 

10. vitafórum: A versenyképesség szempontjai

Előadók: Kovács Árpád egyetemi tanár, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, az Állami Számvevőszék korábbi elnöke, Török Ádám akadémikus, a Költségvetési Tanács tagja, az MKT alelnöke, valamint Pitti Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos kutatója, az MKT elnökségi tagja, az APEH volt elnöke. Vitavezető: Halm Tamás, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára.

 

 

 

A „Beszélgetni kell!" című vitafórum-sorozat a Magyar Közgazdasági Társaság szervezésében, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal támogatásával valósult meg.ugras az oldal tetejere   INFO-Kom LZs.
                                                                                   © 2008-2015
TAS-11 Kft.